Kom til et spændende historisk foredrag om Hans Jensen Dønnergaard, Osager – en usædvanlig demokrat fra det danske demokratis første tid.
Foredragsholder er formand for Lejre Historiske forening Hans Jørgen Lych Larsen.
Og kender du egentlig foreningens pudsige og spændende historie? Læs videre her:
Lejre Historiske Forening har en lang og fascinerende historie, der strækker sig helt tilbage til 1921. Foreningen kunne i 2021 fejre sit 100-års jubilæum, hvilket markerer en langvarig indsats for bevarelse og formidling af områdets rige kulturarv.
Lejre Fredningsforening’s oprindelse
Historien om Lejre Historiske Forening begynder i maj 1921, da den daværende ejer af Ravnshøjgård ved Gl. Lejre ønskede at rydde et areal ved næsset mellem Lejre Å og Kornerup Å. På dette område fandtes flere store sten, kendt som “Tingstenene,” som mange mente var et vigtigt oldtidsminde.
Ejerne begyndte at sprænge stenene med planer om at bruge dem som skærver, men lokale historieinteresserede, herunder lensgreve Josef Holstein Ledreborg og maleren Ole Søndergaard, blev hurtigt involveret. For at bevare stenene stiftede de Lejre Fredningsforening og sikrede en fredning af området mod en erstatning til ejeren på 1000 kr.
Fredningen af Tingstenene
Selvom fredningen blev sikret i 1921, opstod der problemer, da en ny ejer året efter ikke ønskede at respektere denne beslutning. Lokalhistorikeren Arthur Fang fra Historiske Samfund for Roskilde Amt trådte til og fandt en langsigtet løsning. Sammen med Lejre Fredningsforening købte Historisk Samfund et areal på 2500 kvadratmeter for 1000 kr., hvor stenene lå.
I 1925 blev det fastslået af museumsinspektør Carl Neergaard fra Nationalmuseet, at stenene udgjorde en vikingeskibssætning, hvilket gjorde fredningen endnu vigtigere.
Fra Fredningsforening til Historisk Forening
I 2002 ændrede Lejre Fredningsforening navn til Lejre Historiske Forening. Siden da har foreningen stået bag en lang række egnshistoriske foredrag, vandringer og andre kulturelle initiativer, som styrker den lokale historieformidling.
Tidsskriftet “Lethrica”
En af de mest centrale aktiviteter for Lejre Historiske Forening er udgivelsen af tidsskriftet “Lethrica”, som udkommer to gange årligt. Navnet er af gammel oprindelse – Lejre hed i olddansk “Lethr,” og den latinske form, “Lethra,” blev brugt af Saxo. “Lethrica” betyder således “noget om Lejre.”
Tidsskriftet er en sammenlægning af Lejre Historiske Forenings blad “Lethrica” og “Nyt fra Egnshistorisk Forening i Hvalsø”. Siden 1988 har læserne kunne fordybe sig i nye fund, spændende lokaliteter og nyt fra de lokale historiske foreninger.
“Lethrica” fungerer som både tidsskrift og medlemsblad for de historiske foreninger i Lejre Kommune samt Lejre Museumsforening og Tadre Mølles Venner. Desuden tilbyder bladet en fast rubrik for arkiverne og museerne, hvilket sikrer en bred formidling af lokalhistorien.
Praktisk info
– Onsdag d. 23. oktober kl. 19 – 21 i Domus Felix
– Gratis deltagelse for medlemmer af Lejre Historiske Forening – andre betaler 50,- kr. ved indgangen
– Meld dig ind i Lejre historiske forening