FRA MEJERI TIL KULTURHUS

I 1920 blev et beskedent andelsmejeri født midt i Lejres frodige og smukke landskab. Landbrugets gyldne æra havde ramt Danmark, og overalt skød der små mejerier op for at imødekomme den voksende appetit på smør, ost og andre mælkeprodukter. Mejeriet i Lejre blev hurtigt en central del af byens liv, hvortil lokale bønder bragte deres friskmalkede mælk.

Teknologiens Velsignelse
Som årene gik, bød teknologiske fremskridt på nye muligheder. De enkle, manuelle processer blev erstattet af dampdrevne maskiner og senere elektriske apparater. Produktionen steg, kvaliteten af mejeriprodukterne blev forbedret, og Lejre Mejeri blev kendt for sine fine produkter.

Udfordringer og Forandringer
Men økonomiske nedture som depressionen i 1930’erne og de kaotiske år under 2. Verdenskrig satte deres præg på mejeriet. Efterkrigstidens landbrugsreformer og centraliseringen af mejeriproduktionen førte til, at mange små mejerier måtte dreje nøglen om. Lejre Mejeri var ingen undtagelse, og i 1958 måtte andelsmejeriet lukke og slukke.

En ny æra som fabrik
Men nye kræfter kom til, og samme år overtog fabrikant Felix Andreasen bygningen. Hvor der før stod mælkekander og smørbøtter, blev der nu plads til maskiner, som fremstillede armaturer til tankanlæg og lysreklamer til indendørs brug. Maskinfabrikken Felix gav bygningen et nyt liv og en ny funktion i næsten tre årtier.

Fra fabrik til Kulturhus
Efter at have betjent industrien i over 30 år lukkede “Maskinfabrikken Felix” i 1991. Lejre Kommune købte bygningen, og en ny fase kunne begynde. Visionære borgere så potentialet i de gamle fabriksbygninger og ønskede at skabe et kulturelt centrum i Lejre.

Efter mange timers hårdt arbejde og støtte fra lokalsamfundet og Lejre kommune, blev mejeriet i 1998 genfødt som Kulturhus Domus Felix. I dag er Kulturhuset, som drives af en frivillig bestyrelse i samarbejde med Lejre Kommune, et levende hus med et væld af koncerter, foredrag, kunstudstillinger, workshops, fællesspisning og meget mere.

Historiske rødder
Selvom Domus Felix nu er et moderne kulturhus, er det historiske præg fra andelsmejeriets tid stadig til stede. Bygningens arkitektur og nogle af de oprindelige elementer er bevaret, hvilket giver stedet en unik atmosfære, hvor fortid og nutid mødes.