Laurine Albris er lejreborger, arkæolog og forsker ved Nationalmuseet, – og ikke mindst: Hun skal holde vores båltale til Skt. Hans.
Når midsommeren fejres med bål, traditioner og fællesskab, kigger vi i år både fremad og tilbage. Laurine Albris, lejreborger, arkæolog og forsker ved Nationalmuseet, holder årets Skt. Hans-tale – og tager publikum med langt tilbage i tiden.
Midsommerens fællesskab – dengang og nu
Laurines tale handler om midsommeren som en særlig tid, hvor mennesker samles. Ilden og bålet har i årtusinder spillet en central rolle i sådanne samlinger.
Med arkæologiske fund fra Lejres oldtid vil hun minde os om, hvordan traditioner og fællesskaber rækker langt tilbage.
“Jeg vil gerne give Lejres borgere en fornemmelse af det lange tidsperspektiv i vores traditioner – både nationale og lokale,” siger hun.
Fra København til Lejre – gennem arkæologien
Oprindelig fra København fik Laurine tidligt et særligt forhold til Lejre. Som studerende deltog hun i udgravninger ved Fredshøj, Mysselhøjgård og Ledreborg Golf – og blev forelsket i landskabet.
Efter nogle år i Norge flyttede hun med familien til Lejre.
“Jeg kendte området fra studietiden, og det smukke, historiefyldte landskab trak mig tilbage,” fortæller hun.
Hvad kan vi lære af vikingetiden?
Laurine arbejder især med vikingetiden og perioden før – en tid med stor betydning for vores nationale selvforståelse.
“Det er en periode, vi hele tiden lærer nyt om – og det kan sætte vores egen tid i perspektiv,” siger hun.
Navne, landskaber og skjulte fortællinger
En vigtig del af Laurines forskning handler om stednavne og de fortællinger, der knytter sig til landskabet. Navnene afslører, hvordan folk i fortiden brugte og opfattede deres omgivelser.
“Stednavne kan lære os noget om fortidens bebyggelse og landskabsbrug – og måske inspirere os i dag,” siger hun.
Kultsteder og hellige steder
Laurine forsker også i kultsteder – steder, hvor mennesker samledes om tro, ritualer og fællesskab. Nogle er knyttet til særlige landskabstræk som søer eller udsigtspunkter.
“Ofte ved vi ikke præcist, hvorfor et sted blev helligt – vi kan bare se, at folk vendte tilbage igen og igen,” forklarer hun.
Nyt forskningsprojekt på Bornholm
Siden december 2023 har Laurine arbejdet på et projekt om oldtiden på Bornholm, hvor målet er at datere de bornholmske oldtidsborge og sætte dem i et samfundsperspektiv.
At være menneske – dengang og nu
Arbejdet med fortiden giver en særlig fornemmelse af kontinuitet.
“Jeg føler mig forbundet med fortiden gennem landskabet,” siger Laurine. Nogle menneskelige vilkår og oplevelser går igen – uanset tid.“
Fællesskabets ild
Og hvad har bålet med arkæologi at gøre?
“Det er et grundlæggende menneskeligt behov at samles om traditioner – og det ser vi tydeligt i det arkæologiske materiale, især her i Lejre,” siger Laurine. Netop det handler hendes båltale om: At vi – før og nu – har brug for at samles omkring noget større end os selv.
Velkommen til Skt. Hans i Domus Felix.